Skrivet av: Anne Sofie | 26 augusti 2009

Valparna är födda :)

Äntligen! I dygn 64 av dräktighetstiden var valparna redo att se världens ljus. 🙂 Och de föddes i morse, dygn 65,  kl 4.34  kom första valpen. Det var en svart hane på 296 gram. En timme senare kom en tik på ca 272 gram. Sedan tog det slut… Men jag kunde ju känna minst en valp till…? Inga värkar kom och efter 4 timmar var tålamodet slut och jag blev ordentligt orolig. Jag hade då varit vaken hela natten då Mira varit orolig och pipig. hade sovit en timme i väntan på den tredje valpen, för nog trodde jag att det skulle vara lite fler.

Jag provade att gå en rask promenad/småspringa med Mira. Hjälpte inte. Sin vanliga energi boost hade hon fått utan något resultat. Värkarna uteblev och tanken på att närmsta djursjukhus ligger ca 1 timmer bort, ville jag inte hamna i en akut situation så jag tog beslutet att åka till Växjö djurklinik.

Röntgen visade att det fanns en stor valp kvar men den låg inte fel (vilket jag hade misstänkt). Veterinären ville sätta in dropp som skulle stimulera värkarna och om det inte hjälpte på ca 1½ timme ville de snitta Mira. Men de han inte ens sätta i nålen till droppen innan Mira krystade ut sista valpen på 2 värkar. Det hade då gått 6½ timme från valp nummer två till valp nummer tre. Det visade sig att det inte var en stor valp (hane som jag då hade trott) utan den minsta valpen i kullen, en svart tik på 188 gram (vägt vid hemkomst). Problemet var vara att denna valp hade blivit så slö så hon orkade inte ens suga, dvs hon kunde inte äta. Det såg inte så ljust ut. Lite lustigt är att det kändes som om de på djursjukhuset inte visste mycket om valpar, men tiken visste de hur de skulle behandla. Min mor bad om sockervatten till den lilla, men hon fick glycerin. Väl hemma i Älmhult igen fick valpen sockervatten (druvsocker) samt att jag köpte hem modersmjölksersättning för valpar. Tanken var att få valpen att bli lite piggare och se om den då skulle börja äta själv. Det funkade! Nu diar den fint och har ökat i vikt 🙂 Nu håller jag tummarna för att hon får växa sig stark och överleva.

Jag lovar att sätta in bild imorgon!

Annonser

Responses

 1. Grattis till de nya valparna. Vi gläds med både Mira o matte. Ha det bra.

 2. Stort Grattis!

  Vilken tur att allt gick bra med Mira o valparna.Sköt om er allihop.
  //Christina och Svea

 3. Vilken nervpress! Tur att ni visste hur ni skulle göra med den lilla. Skönt att Mira slapp snittas och allt gick bra!

 4. Grattis! till de nya valparna.Hoppas att allt kommer att gå bra med den
  sista lilla valpen o att Mira mår bra efter allt detta.
  Ska bli kul att se bilder på Doriz halvsyskon.
  Ha det bra.
  Ingela o Doriz

 5. Ja jag säger detsamma som Lyckodraken,tur att du kan det här å är vaken å uppmärksam. Spännande att få följa å se hur det går med de små. Speciellt den lilla. Undrar vad den får för namn? Måste bli Miracel, kanske? Eller nåt som betyder nåt liknande.
  Kennel Zennovy.

 6. GRATTIS till valparna!
  Skönt att allt gick bra tillslut 🙂
  Lycka till med dom och framför allt den lilla tjejen.
  Pussa mamma Mira från Elton
  och oss


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: