Skrivet av: Anne Sofie | 03 november 2010

Jordätare

Jag har ofta undrat över varför mina hundar äter jord. Från början kan det ha varit så att deras foder inte var bra för dem. De hade fått ett lax och risfoder ett tag och alla fya hundar började efter ett tag att äta jord frenetiskt. Då bestod hundflocken av en vorsteh och tre pumi. Två av dessa hundar lever inte längre men jordätandet har stannat kvar och kommer mer i perioder. En av mina nytillskott äter också jord. Idag tror jag det är rent okynne och min nya har lärt sig att äta jord av de äldre och jorden måste ju vara god… För de äter inte överallt utan helst på stigarna runt huset…. Aldrig ute i skogen etc.

Ibland får jag tanken på om det kan vara brist på fiber, att maten är ”för bra och köttig” eller  om jag ska testa att ge mer ”skräp-mat” – vilket verkligen tar emot även om de älskar denna typ av foder.  Rivna morätter, ärtor osv skulle också kunna öka fibermängden i stället för att ge ett ”dåligare” foder.  Om det skulle vara en brist kanske något örttillskott så som Hokamix skulle funka men med tanke på att jag har testat en hel del foder och det inte varit någon skillnad tror jag inte det beror på vitaminer/mineraler.

Någon som har ett annat bud? Det är jord i deras avföring (som förvisso får väldigt fin konsistens av detta) men det måste kännas som sandpapper att få ut dem… Men idag blev det för mycket när någon hund kräktes upp en mindre jordhög på golvet efter promenad… Det är ett problem därför att jag är rädd att de någon dag får i sig för mycket jord så det sätter sig som en propp i deras tarmar… Hemsk tanke!

Annonser

Responses

 1. Jag har aldrig haft hundar som ätit jord men jag tänkte kan det inte vara nåt annat dom vill ha som finns i jorden som t ex katt skit det finns ju alltid runt hus och sällan i skogen?

  • Hmm kan inte svara på det. Men de drar sig inte för att gräva undan gräset för att komma åt jorden men visst kan det ligga något annat där.

 2. Jag skrev i fb också…mina äter också jord och gräs. Jord har dom börjat med sista året och helst i skogen bland mossa och rötter, tvärtom som dina*s* Jag tror det är något som fattas. Dom har Bravo vilt som foder. Konstigt är det!

 3. Svarade dig i din Fb men har nu läst hela det du skrivit här. Tror även helt enkelt att de gillar smaken.. Nu på hösten framför allt så är det mycket som händer i jorden med förmultningar och annat som bryts ner som de säkert gillar. Även jag som människa går nu och drar in doften av löven som börjar förmultna och dofterna som kommer från marken under denna förmulningsprosses, både i skog och här hemma bland löven. Den tilltalar mig och jag kan då även tänka mig att hundarna känner av denna prosses och gillar dofterna. Ja och när något doftar gott måste de ju ätas när manär hund 😀

 4. Hej !

  Har inget svar på detta jordätande , men det skulle vara intressant att göra ett jordprov för att se om just
  den jord dom äter är speciellt mineralrik eller nåt ?

  Som du också noterat blir avföringen bra…kanske är det de som saknas, jorden fungerar som bra matsmältare?

  Sedan tycker jag att pumin som är på bild (vem ? )
  är helt underbar…..

  Kerstin

  • Ja det har du rätt i! Det hade varit intressant att göra ett jordprov. Vet bara inte hur… Har inga sådana kontakter men ska höra mig för. Pumin på bilden är min lilla Zoe ❤


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: