Skrivet av: Anne Sofie | 30 december 2010

Julen och Gott Nytt År

Julen är förbi och snart vankas det ett nytt år. Det är helt otroligt så fort ett år går!

Julen tillbringade vi i Danmark. Planen var från början att fira med lite släkt i sommarstugan men på grund av väder och min mormor som låg på lasarettet i Köpenhamn, fick vi erbjudande om att stanna i Köpenhamn och fira julen där i stället. Vi var inte sena att tacka ja! Otroligt snällt erbjudande av min farbror och fru. Så i stället för att fira julen i två sommarstugor tryckte vi in oss i en ganska rymlig lägenhet i Hellerup på 5:e våningen. Sju hundar och fem vuxna och under själva julafton var vi sju hundar och sju vuxna. Alla mina hundar förutom Zoe hade varit i lägenheten tidigare. Zoe spatserade in som om hon var hemma. I lägenheten bodde det redan två dvärg schnauzer.

I Hellerupp finns det en park där flertal hundar får springa lösa, en del av dem vind för våg, även om det råder koppeltvång. Första morgonen var det ett par cairn terriers som tyckte de skulle vara med mina hundar som då var kopplade och svarade upp med skall… Dag två var mina lösa och när en ägare till en isländsk fårhund såg mina tyckte han att hans egna hund kunde få vara med mina. Jag är inte så förtjust i tillfälliga hundmöten när jag är ute med hela min flock och skulle det, mot förmodan, hända något skulle jag vara chanslös med att lugna fem hundar.

Vi vände på klacken för att undgå den isländska fårhunden men det var inte lätt och jag såg flertal hundägare som var irriterade på denna hund. Silaz har tidigare dragit iväg när han sett främmande hundar för att hälsa, men denna gång följde han hellre med flocken och lyssnade på mig. Jag har fått kämpa en hel del med denna hund då han är mer självständig än min tikar. Trägen vinner! Duktiga hund!

Det är inte bara i parken som hundägare låter sina hundar springa utan överallt, så fort det finns lite utrymme… Ingen respekt alls för om man kommer med kopplad hund – klart de ska hälsa tycks de danska ägarna tycka. Senare under dagen fick jag prova Silaz lydnad på nytt och allt funkade väldigt bra 🙂 Här hemma är det svårt att testa hans kunskaper på samma vis då konsekvensen kan bli sura hundägare i området och det vill jag inte då vi bor som vi gör.

Fyrverkerier smälldes av under precis varje promenad kvällstid. Bra uppvärmning inför i morgon. Det har varit ovanligt lugnt här hemma upp till nyår. Jag tycker det är bra att det kommer något skott då och då i stället för att allt smälls av på stört för hundarnas skull men jag förstår att om man har en skotträdd hund är denna uppvärmning inte lika kul. Hoppas inte för många nya hundar blir skotträdda i morgon. Kom ihåg att hålla er hund (framför allt oerfarna valpar och unghundar) i koppel under hela kvällen och gå inte ut med dem när det börjar smälla som värst. Rasta era hundar så gott det går innan det blir mörkt, träna och aktivera dem ordentligt så det blir lagom trötta till kvällen och koppel på även vid rastning efter midnatt.

Jag avslutar med en liten träningsfilm på Zoe. Det är andra gången vi tränar ”stå på händer”. Första passat körde vi före jul. Egentligen kanske det blir tredje passet då vi tränade lite innan jag började filma.?

Vi vill önska Er alla ett riktigt
Gott Nytt År 2011!!!

Annonser

Responses

 1. Gott slut och ett Gott Nytt Hund År!

 2. Så duktiga ni är! Det där kommer ju att bli hur bra som helst när ni är färdiga med träningen 🙂

  Fina fina Zoe!!!

  Gott nytt år till till dig och alla dina hundar!

  • Tack Anette! Nu måste jag bara komma på hur vi når hela vägen. Vi får se hur långt vi kommer. 🙂 Gott Nytt År!!!

 3. Ja hundsynen är nog lite olika var man hamnar i världen och även i norden.. Jag är så glad att jag bor på landet då det i städerna smälls både nu och då vid denna tid. Var med Figo och miljö trände i Motala i veckan, där det låg massor av avsmällda fyrverkerirester .. Farlligtt att få in i munne och bagen för våra hundar 😦 Gott nytt på er alla!

  • Nej dagen efter nyårsafton är inte rolig i ett villaområde heller, speciellt inte om man har valp som vill ta allt i munnen vilket vi för en gång skull inte har. Gott Nytt År!!!

 4. Så duktig hon är! (du med förstås även om man inte ser dig stå på händer, hihi)

  Gått Nytt År till dig, din familj och dina hundar!

  • Tack så mycket! Önskar er det samma!!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: